Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Βράσιμο ζυμαρικών

 
Βράσιμο ζυμαρικών






  • Προτιμήστε σκεύη με φαρδύ πυθμένα και όχι αυτά με πολύ ψηλά τοιχώματα. Έτσι θα διαδοθεί πιο γρήγορα η θερμότητα και τα ζυμαρικά θα αρχίσουν αμέσως να βράζουν μόλις τα ρίξετε στο νερό.









  • Τα ζυμαρικά, ειδικά μακαρόνια πρέπει να είναι τραγανά κι όχι μαλακά. Για να δείτε αν τα μακαρόνια έχουν απορροφήσει υγρασία, δηλαδή αν είναι μαλακά, σπάστε μερικά με το χέρι σας. Αν σπάσουν αμέσως χωρίς να λυγίζουν, τότε είναι κατάλληλα για μαγείρεμα .








  • Να βράζετε τα ζυμαρικά πάντα σε άφθονο αλατισμένο νερό, ώστε να μπορούν να γυρίζουν εύκολα και να μην κολλάνε.







  • Περίπου 1 λίτρο νερό για κάθε 100 γρ. ζυμαρικών.







  • Υπολογίστε την ποσότητα ζυμαρικών ανάλογα τα άτομα. Συνήθως 150γρ. είναι αρκετά ανά άτομο.







  • Ανακατέψτε τα ζυμαρικά αμέσως μόλις τα ρίξετε στο νερό για να μην κολλήσουν. Κατά τη διάρκεια βρασμού, ανακατεύετε συχνά.







  • Η οσμή, η υφή, η γεύση και η εμφάνιση πρέπει να είναι κανονικά και να μην έχουν ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν πρώτες ύλες με ελαττώματα.
    Μικρό μυστικό: Για να μη φουσκώνει και να μην χύνεται το νερό όταν βράζουμε μακα- ρόνια, προσθέστε λίγο λάδι την ώρα που βράζουν. Μία - δύο κουταλιές είναι αρκε- τές για να εξαφανιστεί ο αφρός. Επίσης το ελαιόλαδο βοηθά τα ζυμαρικά να μην κολλάνε μεταξύ τους.







  • Ο όγκος τους πρέπει τουλάχιστον να διπλασιάζεται.







  • Δεν πρέπει να εμφανίζουν πολτώδη μορφή.







  • Το νερό που μένει μετά το βράσιμο πρέπει να είναι διαυγές και χωρίς δυσάρεστη οσμή και γεύση.







  • Αν το νερό είναι θολό σημαίνει ότι το προϊόν είναι κατώτερης ποιότητας ή πολύ παλιό.







  • Μακαρόνια καλής ποιότητας διατηρούν το φωτεινό υποκίτρινο χρώμα, ενώ αν είναι κακής ποιότητας γίνονται γκρι ή σκούρα.







  • Ζυμαρικά σε μακριά σχήματα βράζουν ομοιόμορφα, ενώ αυτά που έχουν προεξοχές, όπως οι βίδες, βράζουν γρηγορότερα από έξω .







  • Όταν βράζετε τα ζυμαρικά σας θα πρέπει να σκεπάζετε την κατσαρόλα κατά τα 2/3. Με αυτό τον τρόπο τα ζυμαρικά σας θα βράσουν ομοιόμορφα.







  • Ο χρόνος που απαιτείται για το βράσιμο των ζυμαρικών ποικίλλει ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθός τους, από 5 έως 25 λεπτά. Καλό είναι να τα δοκιμάζετε κάθε τόσο για να μην παραβράσουν.







  • Για να μην κολλήσουν μεταξύ τους, όταν σουρώσετε τα ζυμαρικά, αφήστε στην κατσαρόλα μικρή ποσότητα νερού και ξαναρίξτε τα μέσα. Στη συνέχεια προσθέστε λίγο βούτυρο. Μυστικά νοστιμιάς







  • Ανάλογα με την συνταγή διαλέξτε τα πιο κατάλληλα ζυμαρικά. Ζυμαρικά μικρού μεγέθους χρησιμοποιούνται κυρίως για να γαρνίρουν κρέας, καθώς και για φαγητά φούρνου. Τα μακρυά ζυμαρικά (πχ μακαρόνια) είναι κατάλληλα για κάθε πιάτο. Τα πολύ μικρού μεγέθους ζυμαρικά είναι κατάλληλα για σούπες λαχανικών, ζωμούς κλπ.







  • Ρίξτε αλάτι όταν βράσει το νερό και πριν βάλετε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα. Η αναλογία είναι ένα κουταλάκι του καφέ για κάθε λίτρο νερού. Προτιμήστε το χοντρό αλάτι.







  • Για περισσότερη γεύση και νοστιμιά ρίξτε στο νερό με τα ζυμαρικά ένα κύβο λαχανικών.







  • Για να μην χύνεται το νερό από την κατσαρόλα και να μην κολλάνε τα ζυμαρικά μεταξύ τους, προσθέστε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.







  • Αν η ποιότητα των ζυμαρικών είναι καλή και το νερό παραμένει διαυγές, τότε καθώς τα στραγγίζετε μπορείτε να μην τα ξεπλένετε ώστε να μην χάσουν την νοστιμιά τους.







  • Το διαυγές νερό από τα ζυμαρικά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στη σάλτσα. Θα γίνει πιο εύγευστη.







  • Για να γίνουν πιο νόστιμα τα μακαρόνια, φροντίστε μετά από ένα σύντομο στράγγισμα να τα να τα περιχύνετε με σάλτσα που έχετε ετοιμάσει. Έτσι συγκρατούν τους νόστιμους υδρατμούς του αλατισμένου νερού οι οποίοι τονίζουν τις γεύσεις των συστατικών της σάλτσας.







  • Τα ζυμαρικά πρέπει πάντα να σερβίρονται και να τρώγονται ζεστά, αχνιστά, αμέσως μετά το βράσιμο. Αν βάζετε τυρί, προσθέστε το πρώτα, ανακατέψτε καλά και μετά βάλτε τη σάλτσα.







  • Ζυμαρικά και λαχανικά - τέλειος συνδυασμός. Στη σάλτσα ντομάτας προσθέστε φρέσκα λαχανικά κομμένα σε κύβους, όπως κολοκυθάκια, καρότα, μελιτζάνες, πιπεριές. Το φαγητό δεν θα είναι μόνο νόστιμο αλλά και πολύ θρεπτικό.







  • Τα θαλασσινά ταιριάζουν πολύ με σάλτσα ντομάτας. Τα μύδια, οι γαρίδες, οι καραβίδες και ο αστακός είναι ιδανικά για γευστικές μακαρονάδες με λίγες θερμίδες.







  • Είναι προτιμότερο τα ογκώδη ζυμαρικά να συνοδεύονται από σάλτσες με έντονη γεύση.




  • Τα πιο γνωστά ζυμαρικά :






  • Κοχύλια: Σερβίρονται με ξηρή μυζήθρα και δυόσμο ξηρό.

    Λαζάνια: Πλατιά φύλλα πάστας ζυμωμένα με αλεύρι, γάλα, αυγά και βούτυρο. Βράζονται σε ζωμό κοτόπουλου ή κατσίκας.





  • Λαντουρίδια: Βράζονται φρέσκα σε ζωμό κρέατος σε σούπα. Μερικά τηγανίζονται και προστίθενται στο τέλος σα κρουτόν.
    Μαντί: Φακελάκια ή βαρκούλες από πάστα ζυμαρικού, γεμισμένες με μείγμα από κιμά ή τυρί ή ψιλοκομμένο αχνισμένο κρεμμύδι. Τα μαντί συνήθως ψήνονται στο φούρνο και σερβίρονται αφού ζεματιστούν με ζωμό κρέατος.
    Μάτσι: Χυλοπίτες χωρίς αυγά. Μαγειρεύονται όπως οι ταλιατέλες ή προσφέρονται βρασμένα με γάλα και ζάχαρη, μαζί με κανέλα και σουσάμι ή σερβιρισμένα με μια γλυκιά σάλτσα από ταχίνι.





  • Πασά μακαρούνες: Μεγάλα επίπεδα φύλλα ζύμης. Απλώνονται νωπά σε στρώσεις με κιμά ή τυρί και ψήνονται στο φούρνο.





  • Πέτουρα: Πλατιά ακανόνιστα φυλλαράκια στεγνωμένης ζύμης. Σερβίρονται με τηγανισμένο τυρί μπάτζο, αφού ζεματιστούν.





  • Ραβιόλες: Μικρά τετράγωνα ζυμαρικά γεμιστά με χαλούμι, αυγά και δυόσμο.





  • Σκορδομακαρούνες: Ζυμαρικά σαν πένες, σερβίρονται βραστά, ανακατεμένα με σιτάκα (είδος αλειφώδους λευκού τυριού) και περιχυμένα με σύβραση κρεμμυδιού.





  • Ταϊπάχ: Φαρδύ τετράγωνο ζυμαρικό, ζυμωμένο με αυγά και γάλα. Σερβίρεται με γιαούρτι και σκόρδο.





  • Χάχλες: Είδος τραχανά με υπόξινη γεύση και σχήμα μικρού ανεστραμμένου μπολ. Γεμίζονται με διάφορα λαχανικά ή μαγειρεύονται σούπα.





  • Χιλοφτά: Ζυμαρικά σαν λεπτές κοφτές ταλιατέλες, ζυμωμένες χωρίς αυγά. Καταναλώνονται φρέσκα ή ξηρά. 





  • Εβραστόν: Λεπτοί γιουφκάδες στεγνωμένοι (ψημένοι) στον φούρνο. Περιχύνονται με ζεματιστό νερό και αφήνονται σκεπασμένοι με πετσέτα να μαλακώσουν.



  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου