Υλικά:
1¾ φλ. τσαγιού γάλα με χαμηλά λιπαρά- 1 μπαστουνάκι (125 γραμμ.) βούτυρο
- 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
- 1½ κ.γλ. ζάχαρη
- 2 κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.σ. μαγιά σκόνη
- 2 αυγά
- 1 βανίλια ή 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- Για την καραμέλα γάλακτος
- 1/2 φλ. τσαγιού μαύρη ζάχαρη
- 2 κ.σ. γεμάτες βούτυρο
- 3/4 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
- 1 πρέζα αλάτι
- παγωτό βανίλια ή κακάο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο μέχρι να λιώσει το βούτυρο (σε χαμηλή φωτιά) χωρίς να βράσει.
Βάζουμε σε μπολ τα στερεά υλικά, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Χτυπάμε ελαφρά με πιρούνι τα αυγά με το αλάτι και τη βανίλια. Αφού λιώσει το βούτυρο στο γάλα το αφήνουμε 5΄ να γίνει χλιαρό και το ρίχνουμε στο μπολ με το αλεύρι. Προσθέτουμε και τα χτυπημένα αυγά και με κουτάλι ή σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί ο χυλός. Τον σκεπάζουμε με μεμβράνη και τον αφήνουμε για τουλάχιστον 30΄ να αρχίσει να ενεργοποιείται η μαγιά και να εμφανιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια. Όσο πιο πολύ αφήσουμε το μείγμα να σταθεί τόσο πιο ωραίες θα γίνουν οι βάφλες.
Ανάβουμε τη βαφλιέρα, να ζεσταθεί. Ρίχνουμε μία κουτάλα από το μείγμα (ανάλογα και με το μέγεθος της βαφλιέρας^ αν είναι μικρή η συσκευή βάζουμε λιγότερη ποσότητα χυλού για να μην τρέχει στα πλάγια). Αφήνουμε τη βάφλα να ψηθεί και να ροδίσει, να γίνει τραγανή και μπισκοτένια.
Για την καραμέλα γάλακτος: Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαύρη ζάχαρη με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με κουτάλι να λιώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 4΄-5΄, να πυκνώσει και να εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες στην επιφάνεια. Την αφήνουμε να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε.
Βάζουμε τη βάφλα σε πιάτο, προσθέτουμε μία μπάλα παγωτό και περιχύνουμε με τη σος καραμέλας. Αν φτιάξουμε πολλές βάφλες και μείνουν, αφού ψηθούν και κρυώσουν καλά, τις βάζουμε μία μία σε σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να τις ζεστάνουμε στην τοστιέρα (παγωμένες όπως είναι) ή στο φούρνο, να τραγανίσουν. Το μείγμα-χυλός της βάφλας μπορεί να μείνει σκεπασμένο στο ψυγείο για 2 μέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου