Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Πέντε ντιπ που ανοίγουν την όρεξη


Αποτελούν την πιο εύκολη και γευστική πρόταση

Είτε ως ορεκτικό για ένα επίσημο γεύμα είτε ως σνακ για πάρτι, τα ντιπ αποτελούν την πιο εύκολη και γευστική πρόταση που συνοδεύει ιδανικά κρασί ή ακόμα και κοκτέιλ. Προμηθευτείτε τα απαραίτητα συνοδευτικά: παξιμάδια, κριτσίνια, ψημένες φέτες μπαγκέτες, πατατάκια ή ακόμα και καρότο ή αγγούρι κομμένα σε λουρίδες, βεβαιωθείτε ότι το μπλέντερ σας δουλεύει και… φτιάξτε πεντανόστιμα ντιπ ακολουθώντας τις παρακάτω συνταγές:

Ντιπ ελιάς


Τι θα χρειαστείτε:
80 γρ. ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι
4 σκελίδες σκόρδο χωρίς το φύτρο
2 αντζούγιες
1 κουταλιά σούπας κάπαρη στραγγισμένη
1 ξερή πιπερίτσα τσίλι χωρίς τα σπόρια
1 τσιμπιά φρέσκο δεντρολίβανο και θυμάρι
Ελαιόλαδο
Χυμό λεμονιού
Αλάτι και πιπέρι

Τι θα κάνετε
Βάζετε όλα τα υλικά, εκτός του ελαιόλαδου, του λεμονιού και του αλατοπίπερου, στο μπλέντερ και τα χτυπάτε. Προσθέτετε σταδιακά ελαιόλαδο και χτυπάτε λίγο ακόμα –κρίνετε εσείς πόσο παχύρρευστο θέλετε να είναι το ντιπ σας. Στο τέλος προσθέτετε τον χυμό λεμονιού, το πιπέρι και -αν χρειάζεται- λίγο αλάτι.

Ντιπ με ανθότυρο και λιαστή ντομάτα



Τι θα χρειαστείτε:
60 γρ. ανθότυρο
100 γρ. λιαστές ντομάτες συντηρημένες σε λάδι
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
½ σκελίδα σκόρδο
Αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κ. τσαγιού γλυκιά πάπρικα

Τι θα κάνετε
Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά, εκτός από το ανθότυρο και την πάπρικα, μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα. Έπειτα προσθέτετε το ανθότυρο και την πάπρικα και ξαναχτυπάτε. Το ντιπ αυτό μπορεί να συνοδέψει και μπριζόλες ή πατάτες τηγανιτές.

Ντιπ guacamole



Τι θα χρειαστείτε:
3 μεγάλα και πολύ ώριμα αβοκάντο
Xυμό από ένα λάιμ ή λεμόνι
1 μικρό ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
2 μικρές ντομάτες, χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένες
Αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού καυτερό πιπέρι καγιέν
½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο

Τι θα κάνετε
Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το αβοκάντο και το περιχύνετε με τον χυμό από λάιμ ή λεμόνι. Σουρώνετε τον χυμό και τον κρατάτε. Χτυπάτε στο μπλέντερ -στην μεσαία ταχύτητα και για λίγο- όλα τα υλικά εκτός του χυμού από τον οποίο θα προσθέσετε μία μόνο κουταλιά. Το ντιπ είναι έτοιμο και μπορεί να συνοδεύσει, μεταξύ άλλων, νάτσος ή τορτίγιας.


Ντιπ με πιπεριά Φλωρίνης



Τι θα χρειαστείτε:
2 πιπεριές Φλωρίνης (ψητές στο φούρνο και ξεφλουδισμένες)
1 φλιτζάνι τσαγιού φέτα
1 φλιτζάνι τσαγιού κατίκι
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι και πιπέρι

Τι θα κάνετε
Αφού καθαρίσετε και πλύνετε τις πιπεριές με λίγο κρύο νερό τις ρίχνετε το μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Για μεγαλύτερη νοστιμιά μπορείτε να ρίξετε και λίγο ξύδι.

Ντιπ γιαουρτιού



Τι θα χρειαστείτε:
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
Ίση ποσότητα μαγιονέζας
1 φλιτζανάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
1-2 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
Λίγο αλάτι και πιπέρι

Τι θα κάνετε
Χτυπάτε όλα τα υλικά καλά στο μπλέντερ και αφήνετε για τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο, ώστε να σερβιριστεί το μίγμα δροσερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου