Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

 


Υλικά (για 6 - 8 άτομα):
2 μεγάλα μαρούλια
1 κόκκινη σγουρή σαλάτα
1 ματσάκι ρόκα
1 μικρό φινόκιο
1 αντίβ (σικορέ)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 κουτ. σούπας μάραθος ή άνηθος ψιλοκομμένος

Για τη βινεγκρέτ:
8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας χλιαρό νερό
3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα.
 1 φλιτζ. τσαγιού κυβάκια από ψίχα ψωμιού, ραντισμένα με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλισμένα με ξερό θυμάρι και ψημένα στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανά (κρουτόν)
1 κουτ. σούπας κουκουνάρια, καβουρντισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία

Διαδικασία:

Καθαρίζουμε τα σαλατικά από τα σκληρά μέρη, τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Κόβουμε τα μαρούλια, τη ρόκα και την κόκκινη σαλάτα με το χέρι σε μέτρια κομμάτια και τα βάζουμε σε μεγάλη σαλατιέρα. Ψιλοκόβουμε το αντίβ, το φινόκιο και τα κρεμμυδάκια, τα βάζουμε και αυτά στη σαλατιέρα μαζί με τον άνηθο ή το μάραθο και ανακατεύουμε.

Βινεγκρέτ: Σε αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνουμε ελαφρώς το βαλσαμικό ξίδι, προσθέτουμε το μέλι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε, αφήνουμε να πάρουν μια βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Με αυτόν τον τρόπο η βινεγκρέτ γίνεται πιο παχύρρευστη και θα ομογενοποιηθεί μετά καλύτερα.
Αδειάζουμε το μείγμα στο μούλτι και το χτυπάμε καλά. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ, σκορπίζουμε στην επιφάνεια τα κρουτόν και τα κουκουνάρια και σερβίρουμε αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου