Το δοκίμασα στο Πήλιο και ήταν από τα πιο νόστιμα φαγητά που έχω γευτεί. Τη συνταγή φυσικά δεν μας την είπαν, αλλά δοκιμάζοντας προσεκτικά, κατάφερα να καταλάβω τι περιείχε. Την έφτιαξα λοιπόν και το αποτέλεσμα με ικανοποίησε απόλυτα. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!
Υλικα:
- 1000-1200 γρ. αγριογούρουνο κομμένο μέτριες μερίδες -
- 4-5 πατάτες κομμένες χονδρές (κυδωνάτες) -
- ¾ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο –
- 3 κουτ. σούπας κοφτές πελτέ ντομάτας -
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού ζάχαρη -
- Αλάτι -
Για το μαρινάρισμα -
- Μισό λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί –
- 5 κουτ. σούπας ξύδι μπαλσάμικο –
- 1 ποτήρι κρασιού χυμό πορτοκαλιού –
- 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα ροδέλες –
- 5 σκελίδες σκόρδου, σε ροδέλες –
- 3 φύλλα δάφνης –
- Μερικούς κόκκους μπαχάρι –
- Αρκετούς κόκκους από πολύχρωμα πιπέρια –
- 2 ξυλάκια κανέλλας –
- 4 φλούδες πορτοκαλιού
Βάζω το κρέας σε βαθύ μπολ (όχι μεταλλικό) με όλα τα υλικά της μαρινάτας και τοποθετώ στο ψυγείο για 24 ώρες, ανακατεύοντας κατά διαστήματα το κρέας.
Κατόπιν το αραδιάζω στη γάστρα με όλα τα υλικά που το μαρινάρισα, προσθέτω το ελαιόλαδο και το αλάτι, καλύπτω τη γάστρα καλά, με αλουμινόχαρτο και το καπάκι της και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για 30-40 λεπτά.
Μετά χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 185 βαθμούς και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλη μιάμιση ώρα. Στο σημείο αυτό, ξεσκεπάζω το φαγητό και ρίχνω τον πελτέ, την ζάχαρη και τις πατάτες, καλύπτω πάλι τη γάστρα και σιγοψήνω για 40 ακόμη λεπτά.
Το πιθανότερο είναι να μην χρειαστεί επί πλέον νερό, διότι τα υγρά της μαρινάτας είναι αρκετά και θα βγάλουν και οι πατάτες τα δικά τους, αλλά και πάλι το ελέγχουμε. Ανοίγω τη γάστρα και αφήνω σε ακόμη πιο χαμηλή φωτιά το φαγητό μου να μελώσει και να μείνει με μια δεμένη σάλτσα.
Θα μου επιτρέψετε να αφιερώσω τη συνταγή στο καλό μου φιλαράκι τη Μάρα, διότι την έφτιαχνα μιλώντας παράλληλα μαζί της στο τηλέφωνο για πολύ όμορφα πράγματα. Πιστεύω πως πέτυχε τόσο, από τα γέλια μας και την ευχάριστη διάθεση που είχαμε μιλώντας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου