Σάββατο 28 Μαΐου 2011

μινιόν μανιτάρια μαριναρισμένα σε κρασί… μμμμ!

Κάτι απίθανα τούτσικα πλευρώτους έφθασαν μια μέρα στην κουζίνα μου μαζί με τον πληθωρικό και σε διάθεση Greekadman (τα ετερώνυμα ανέκαθεν έλκονταν), άκρως χαρούμενο, να λέει πονηρά «κοίτα τι σούχω;». Αυτό στη γλώσσα του pandespani μεταφράζεται ως ‘ανακάλυψα κάτι που βάζω στοίχιμα πως δεν το ξέρεις και πως θα σού αρέσει’. Κι έκανε διάνα. Το μαύρο πακετάκι είχε αυτά τα τρυφερά μπέιμπι μανιτάρια, πλευρώτους σε έκδοση γραμματόσημου. Δοκιμάζοντας μερικά ωμά (το ένα ούτε λόγος, δεν αρκεί) αισθανόσουν ότι έτρωγες την ίδια τη λέξη ‘φρεσκάδα’. «Ουπς, θα γίνω βετζετέριαν μ’ αυτά», σκέφτηκα αλλά δεν το είπα καθότι κανείς δεν θα με πίστευε, πόσο μάλλον που ο φίλτατός μου θα με κοίταζε τουλάχιστον καχύποπτα ή θάψαχνε κανένα θερμόμετρο να βεβαιωθεί ότι έχω πυρετό. «Στα έφερα να παίξεις» μού λέει σαν να μην τρέχει τίποτα (αυτό το παιδί μερικές φορές νομίζεις ότι έπεσε στη μαρμίτα με τη βεβαιότητα και έκτοτε την έχει στο τσεπάκι του).
Το ένα πακετάκι καταναλώθηκε επί τόπου ωμό με συνοδεία ελαιόλαδου, μερικούς κόκκους χοντρού αλατιού, τριφτό πιπέρι, κάτι σταγόνες λεμονιού και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό που ακόμη δεν αποφάσισα αν όντως χρειαζόταν ή μπήκε να υπηρετήσει τον γνωστό μοιραίο του ρόλο. Το άλλο (μετά βίας τη γλίτωσε και δεν είχε τη μοίρα του πρώτου) έγινε η εν λόγω συνταγή. Τα ολόφρεσκα πλευρωτάκια ήρθαν από τη Δίρφυς στην Εύβοια, όπου καλλιεργούνται και διανέμονται εντός και εκτός ελληνικών συνόρων και απ’ όπου μπορείτε επίσης να τα παραγγείλετε.
Η συνταγή βεβαίως μπορεί να γίνει και με άλλα μανιτάρια, που επειδή σίγουρα θα είναι μεγαλύτερα, θα πρέπει απλώς να κοπούν. Αν τα κάνετε για ορεκτικά, βάλτε τα σε ωραίο μπολάκι, συνδυάστε κάποιο ακόμη λαχανικό (π.χ. μελιτζάνες με μοτσαρέλα) και προσθέστε α κοτέ ένα πολύ λεπτοκομμένο καπνιστό κρεατικό της αρεσκείας σας (προσωπικά θάβαζα προσούτο ή ακόμη καλύτερα μπρεζάολα) και -αλοίμονο- ξηροψημένα ψωμάκια. Όνειρο!
Προετοιμασία: 5 λεπτά (αν πρέπει να κόψετε τα μανιτάρια) και άλλα 5 περίπου το μαγείρεμα συν τον χρόνο για το μαρινάρισμα. Πολύ εύκολη συνταγή και λάιτ.
Yλικά (για 4 άτομα)
400 γραμ. μανιτάρια (αν είναι μικρά ολόκληρα, τα μεγαλύτερα σε φέτες)
80 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη και 1 ολόκληρη
2 κ.σ. δενδρολίβανο, τα φύλλα
250 ml άσπρο ξηρό κρασί
1 κ.γ. αλάτι, 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
έξτρα ελαιόλαδο και λίγο δενδρολίβανο για το σερβίρισμα

Ετοιμάζετε την μαρινάδα: Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε το λάδι σε πολύ χαμηλή φωτιά (να μην βράζει ούτε να καπνίζει) με το σκόρδο και το δενδρολίβανο. Προσθέτετε το κρασί, ανεβάζετε τη θερμοκρασία και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύτετε για 3 λεπτά. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.
Βάζετε τα μανιτάρια σε μπολ και ρίχνετε το μείγμα. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε να κρυώσει, ανακατεύοντας μερικές φορές. Καλύπτετε με διαφανή μεμβράνη και αφήνετε να μαριναριστούν έτσι όλη νύχτα.
Σερβίρισμα: Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, γαρνιρισμένα με φυλλαράκια δενδρολίβανου και μια γραμμή ελαιόλαδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου