Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Μουσακάς


ΥΛΙΚΑ:
  • 1  1/2 kg μελιτζάνες
  • 700 γρ. κιμά
  • 1/2  φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 5 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 2 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1  1/2 φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
  • 2 κ/σ. βούτυρο
  • 3 κ/σ. ελαιόλαδο
  • 5 φλ. γάλα
  • 4 κ/σ. αλεύρι
  • αλάτι και άσπρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζετε και πλένετε τις μελιτζάνες , τις κόβετε σε φέτες , τις ρίχνετε σε λεκάνη με αλατισμένο νερό και τις αφήνετε για 15 λεπτά. Τις ξεπλένετε και τις στραγγίζετε με χαρτί κουζίνας. Τις πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και τις αλείφετε με λίγο λάδι. τις ψήνετε στο γκριλ για λίγο μέχρι να πάρουν χρώμα. Βάζετε σε κατσαρόλα το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέστε τον κιμά και ανακατεύετε. Ρίχνετε το κρασί, τις ντομάτες, αλάτι , πιπέρι, λίγο χλιαρό νερό και σιγοβράστε μέχρι να μείνει λίγη σάλτσα. Αφήνετε να κρυώσει και ρίχνετε το μαϊντανό. Αλείφετε με λάδι ένα ταψί και στρώνετε τις μισές μελιτζάνες, τις πασπαλίζετε με το μισό τυρί, στρώνετε τον κιμά και απλώνετε με το υπόλοιπο τυρί.  Ζεσταίνετε σε κατσαρολά το λάδι με το βούτυρο σε σιγανή φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι , ανακατέψτε το με σύρμα και ρίχνετε λίγο λίγο το γάλα χλιαρό , ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα. Κατεβάστε από τη φωτιά τη κατσαρόλα, προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι και απλώστε την μπεσαμέλ στο ταψί. Πασπαλίστε με λίγο τυρί.  Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου