Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ροζ ριζότο με φράουλες

 
3 Votes
syntagi risotto me fraoules
Αν το παρουσιάσετε χωρίς τις φραουλίτσες πάνω του, με εξαίρεση τους ιδιαιτέρως έμπειρους, ελάχιστοι θα καταλάβουν ότι το ροζ ριζότο έχει γίνει με  φράουλες. ‘Εκπληξη; Ω, ναι!  Ένα από τα ριζότο της νέας ιταλικής κουζίνας (nuova cucina) που αγαπούν οι νεότεροι και πιο περιπετειώδεις σεφ. Οι φράουλες δημιουργούν ένα απρόσμενα αλμυρό πιάτο καθώς του προσδίδουν άρωμα χωρίς την γλυκύτητα στην γεύση. Αισθητικά και γευστικά υπέροχο πιάτο, είναι το τέλειο ανοιξιάτικο ριζότο.


Yλικά (για 4 άτομα ως πρώτο πιάτο)
Brodo
5 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
Soffrito
3 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
1/3 φλ. τσαγιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6-8 φράουλες πολτοποιημένες (πουρέ)
1 φλ. λευκό κρασί ξηρό
Riso
1 1/2 φλ. τσαγιού Carnaroli ή Vialone ή Arborio ή Λαΐς Αgrino
Condimenti
2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο ή μασκαρπόνε
3 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
μερικές φράουλες για γαρνίρισμα

Εκτελεση:

1. Βrodo: Βάζετε τον ζωμό σε κατσαρολάκι και τον διατηρείτε καυτό σε σταθερή θερμοκρασία αλλά χωρίς να βράζει. Δοκιμάστε και διορθώστε σε αλάτι, αν χρειάζεται.
2. Soffrito: Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το κρεμμύδι σοτάρετε για 1-2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει προσέχοντας να μην πάρει χρώμα. Προσθέτετε το κρασί και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι το υγρό που θα μείνει να είνα περίπου 1 κ.σ.
3. Riso: Προσθέτετε το ρύζι και χρησιμοποιώντας μια ξύλινη σπάτουλα ανακατεύετε για 1 λεπτό μέχρι όλοι οι κόκκοι του να καλυφθούν καλά από το μείγμα. Αρχίστε να προσθέτετε τον καυτό ζωμό, 1/2 φλυτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε σχεδόν να απορροφάται πριν προσθέσετε νέα ποσότητα. Με την 5η φορά που θα ρίξετε το 1/2 φλυτζάνι ζωμό, προσθέστε τις πολτοποιημένες φράουλες και ανακατέψτε. Το μείγμα θα πάρει  χρώμα σκούρο ρόζ. Συνεχίστε με τον υπόλοιπο ζωμό, κρατώντας μόνον το τελευταίο 1/4 περίπου φλυτζάνι χωριστά στην άκρη.
Σημείωση: Η φωτιά είναι μέτρια προς χαμηλή και ανακατεύετε καλά ώστε να μην κολλήσει το ρύζι.
4. Condimenti: Mετά από 18 περίπου λεπτά (15 περίπου αν χρησιμοποιείτε ρύζι Vialone Nano), όταν το ρύζι έχει μαλακώσει αλλά παραμένει σφιχτό, αποσύρετε, ρίχνετε το ζωμό που είχατε κρατήσει, το μασκαρπόνε (ή το βούτυρο) και την παρμεζάνα. Ανακατεύετε πολύ γρήγορα να ενσωματωθούν τα υλικά με το ρύζι.

1 σχόλιο:

  1. Τι ακριβώς επιτρέπουμε να αναδημοσιεύεται

    Ο τίτλος αυτούσιος και μια φωτογραφία, και τα δύο με απευθείας λινκ στο μπλογκ. Επιπλέον, μια ή δυο (αν τύχει να είναι μικρές) παραγράφους του κειμένου και να ακολουθεί ξεκάθαρο λινκ στο μπλογκ για να διαβάσει ο αναγνώστης το υπόλοιπο. Οτιδήποτε πέραν αυτών θα πρέπει να έχει προηγουμένως συμφωνηθεί μεταξύ μας. Οπότε σοφό είναι να μας στείλετε e-mail εγκαίρως. Δεν επιτρέπεται το framing.

    www.pandespani.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή