Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

Μαστέλο Σίφνου

Υλικά


  • 3 κιλά αρνί κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • κόκκινο κρασί (1 μπουκάλι για το πλύσιμο, 1 ποτήρι για τη συνταγή)
  • άνηθο μπόλικο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτελεση:
Το μαστέλο είναι το πασχαλιάτικο κύριο πιάτο του σιφναίικου τραπεζιού. Ετοιμάζεται το Μεγάλο Σάββατο το απόγευμα και διατηρείται στο μαστέλο ωσότου φαγωθεί όλο (παλιότερα έως της Αναλήψεως). Στο εσωτερικό κάτω μέρος του μαστέλου (το πήλινο σκεύος σε σχήμα γλάστρας) τοποθετούμε 4-5 αμπελόκλαδα καθαρισμένα και σταυρωτά, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια «σχάρα». Πλένουμε κάθε κομμάτι κρέατος πρώτα με νερό και μετά με το κόκκινο κρασί, το αλατοπιπερώνουμε και το τοποθετούμε πάνω στα αμπελόκλαδα. Σε κάθε στρώση κρέατος που τοποθετούμε, απλώνουμε ψιλοκομμένο άνηθο. Τέλος, ρίχνουμε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, κλείνουμε το σκεύος με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο κάνοντας λίγες μικρές τρύπες (ώστε να πάρει το κρέας το άρωμα του φούρνου) και το πάμε στο φούρνο του χωριού όπου θα ψηθεί με κλαδιά έως τα ξημερώματα της επομένης (Κυριακή του Πάσχα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου