Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Κοτοπουλο στο φουρνο με λαχανικα του Jamie Oliver

Υλικά:
1 κοτόπουλο (περίπου 1.6kg)
2 μέτρια κρεμμύδια
2 καρότα
2 κλωνάρια σέλινο
1 ολόκληρο βολβό σκόρδο
ελαιόλαδο
χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 λεμόνι
ένα μικρό ματσάκι με φρέσκο θυμάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και μερικά φύλλα δάφνης, δεμένα όλα μαζί με κλωστή
Προετοιμασία:
Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο μισή ώρα πριν το ετοιμάσουμε για τον φούρνο. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 240οC.
Δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσουμε τα λαχανικά μας – απλά όπως είναι τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Σπάζουμε το βολβό του σκόρδου και παίρνουμε τις σκελίδες ακαθάριστες. Στοιβάζουμε τα λαχανικά με το σκόρδο στη μέση ενός μεγάλου ταψιού και περιχύνουμε με αρκετό ελαιόλαδο.
Περιχύνουμε το κοτόπουλο με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε σε όλα τα σημεία.
Τρυπούμε το λεμόνι παντού, με την άκρη ενός μαχαιριού. Τοποθετούμε το λεμόνι μέσα κοιλότητα του κοτόπουλου, μαζί με τη δέσμη των βοτάνων.
Τοποθετούμε το κοτόπουλο προσεκτικά πάνω από τα λαχανικά στο ταψί. Βάζουμε το κοτοπουλο στο φουρνο. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 200οC και ψήνουμε το κοτόπουλο για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.
Στην μισή περίπου ώρα ψησίματος περιχύνουμε το κοτόπουλο με τα υγρά του και αν τα λαχανικά δείχνουν ότι αρχίζουν να καίγονται προσθέστε λίγο νερό στο ταψί.
Όταν ψηθεί το κοτόπουλο βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφαιρούμε το κοτόπουλο το οποίο το τοποθετούμε σε μία πιατέλα. Σκεπάζουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά, σκεπάζοντας το με αλουμινόχαρτο και μία πετσέτα.
Αφού περάσει ο αναγκαίος χρόνος κόβουμε το κοτόπουλο μας σε μερίδες και αν θέλουμε φτιάχνουμε και μία ωραία συνοδευτική σάλτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου