Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Γεμιστό κατσικάκι στο φούρνο

Υλικά

1 κατσικάκι, 8 κιλά
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
ξίδι για το πλύσιμο του κρέατος

Για τη γέμιση
τη συκωταριά από το κατσικάκι
4 μέτρια ξερά κρεμμύδια
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 φλ. τσαγιού γλυκό κόκκινο κρασί
1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
6 αυγά βρασμένα σφιχτά
200 γραμμ. μυζήθρα ξερή ή κεφαλογραβιέρα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Ζεματίζουμε τη συκωταριά. Την ψιλοκόβουμε όπως στη μαγειρίτσα. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με ελαιόλαδο. Μόλις ροδίσουν, ρίχνουμε τη συκωταριά και τη σβήνουμε με μπόλικο γλυκό κόκκινο κρασί. Την αφήνουμε να μαγειρευτεί για 10΄ και ρίχνουμε το ρύζι. Μόλις πάρουν μια βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αν θέλουμε, στη γέμιση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γύρω στα 400 γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά και λίγες σταφίδες. Πλένουμε το κρέας ολόκληρο με νερό και ξίδι. Το αφήνουμε να στραγγίσει καλά. Μόλις στεγνώσει, το αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και το γεμίζουμε, προσθέτοντας τα βραστά αυγά (γερά) και τη μυζήθρα κομμένη σε μικρά κομμάτια. Αφού το γεμίσουμε, αρχίζουμε να ράβουμε την κοιλιά από τα μπούτια προς το στήθος.


Βάζουμε κληματόφυλλα στον πάτο μιας πήλινης λακανίδας και τοποθετούμε μέσα το κατσικάκι. Σκεπάζουμε τη λακανίδα με μία μικρότερη και την κλείνουμε περιμετρικά με ζυμάρι. Τη βάζουμε στο φούρνο σε μέτρια φωτιά για 5 ώρες.

Σημείωση: Η πήλινη λακανίδα μπορεί να αντικατασταθεί με μακρόστενο ταψί ψιλό και βαρύ με το ανάλογο καπάκι ή λαδόκολλα βρεγμένη την οποία αφαιρούμε προς το τέλος, όταν έχει μαλακώσει το κρέας για να ροδίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου