Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Πρασόπιτα Δυτικής Μακεδονίας

Υλικά (για ένα ταψί 25 x 33 εκατ. περίπου ή περίπου 10 κομμάτια φακέλλους)
3 μέτρια πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 ποτήρια νερό250 γραμ. φέτα, ψιλοτριμμένη
2 αβγά
1 κ.σ. αλεύρι
1 φλυτζανάκι (=1/3 φλυτζ.) γάλα
1/2 ματσάκι μαϊντανό (προαιρετικά)
4 φύλλα μεσαίου πάχους ή 6 λεπτότερα
3-4 κ.σ. άνηθο φρεσκο
τριμμένο πιπέρι
1/2 φλυτζ. περίπου ελαιόλαδο
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.


Ετοιμάζετε την γέμιση: 
Βράζετε τα πράσα στο νερό για 8-10 λεπτά. Τα σουρώνετε πιέζοντάς τα να στραγγίξουν καλά. Τα μεταφέρετε σε άνετο μπολ, προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
ΑΝ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΤΑΨΙ
Κάνετε την πίτα: Λαδώνετε το ταψί και προσθέτετε τα φύλλα 2 ή 4 για την βάση, ανάλογα με το πάχος τους, αλείφοντας με πινέλο το καθένα πριν προσθέσετε πάνω του επόμενο.
Αδειάζετε την γέμιση και την στρώνετε ισόπαχα. Γυρίζετε πάνω στη γέμιση το φύλλο που περισσεύει και σκεπάζετε με 2 φύλλα, κάπως σουρωμένα, το ένα αριστερά το άλλο δεξιά.
Tην ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο στην 3η σχάρα (που είναι πιο κοντά στη βάση του φούρνου) για 1 περίπου ώρα, μέχρι να ροδίσει.Την βγάζετε, την ραντίζετε ελαφρά με νερό και την σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα μέχρι κάπως να κρυώσει.Σημείωση: Eλέγξτε, στα 45 λεπτά, σηκώνοντας με ένα μαχαίρι ή σπάτουλα ελαφρά την πίτα από το ταψί για να δείτε το ψήσιμο των κάτω φύλλων της.
Αν δεν έχει ψηθεί, κατεβάστε το ταψί να ακουμπάει στη βάση του φούρνου και αν στο μεταξύ έχει πάρει το σωστό χρώμα, σκεπάστε την με αλουμινόχαρτο, για να μην καεί επάνω.Σερβίρισμα: Την κόβετε με κοφτερό μαχαίρι -καλά ακονισμένο και στην μύτη του- σε τετράγωνα και μεταφέρετε σε πιατέλα.
ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑ ΦΑΚΕΛΛΑΚΙΑ
Θα χρειαστείτε μερικά φύλλα παραπάνω. Χρησιμοποιείστε κάθε φορά 2 λεπτά φύλλα (ή 1 μεσαίου πάχους), αλείφοντας την επιφάνεια του κάτω φύλλου με λάδι. Τα κόβετε μαζί στη μέση. Προσθέτετε στο κέντρο κάθε πλευράς 2 κ.σ. γέμιση και αλείφετε με πινέλο το τμήμα του φύλλου γύρω από αυτή.
Διπλώνετε πρώτα τις πλευρές (αριστερά και δεξιά) και μετά πάνω και κάτω, ώστε να σχηματιστεί ένας κανονικός φάκελλος. Θυμηθείτε πως όπου τα φύλλα ακουμπάνε μεταξύ τους, πρέπει να είναι αλειμένα με λάδι.
Τοποθετείτε τα φακελλάκια σε ελαφρά λαδωμένο ταψί (δεν χρειάζεται αν είναι αντικολλητικό ή βάλετε λαδόκολλα) και τα ψήνετε όπως αναφέρεται παραπάνω.

1 σχόλιο:

  1. Τι ακριβώς επιτρέπουμε να αναδημοσιεύεται

    Ο τίτλος αυτούσιος και μια φωτογραφία, και τα δύο με απευθείας λινκ στο μπλογκ. Επιπλέον, μια ή δυο (αν τύχει να είναι μικρές) παραγράφους του κειμένου και να ακολουθεί ξεκάθαρο λινκ στο μπλογκ για να διαβάσει ο αναγνώστης το υπόλοιπο. Οτιδήποτε πέραν αυτών θα πρέπει να έχει προηγουμένως συμφωνηθεί μεταξύ μας. Οπότε σοφό είναι να μας στείλετε e-mail εγκαίρως. Δεν επιτρέπεται το framing.

    www.pandespani.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή