Σάββατο, 30 Απριλίου 2011

κοκ-ο-βεν Βουργουνδίας: κόκορας κρασάτος με γαλλικά και πιάνο


(Υλικα για 6 άτομα)
1 κοκόρι 2.5 -3 κιλά κομμένο στα 8
1.2-1.5 λίτρα κόκκινο κρασί Pinot Noir, Beaujolais ή καθ’ ημάς Αγιωργίτικο (η ποσότητα είναι ανάλογη με το μέγεθος του κόκορα)
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
12 κόκκοι μαύρο πιπέρι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, καθαρισμένες
αλάτι-πιπέρι
350 γραμ. καπνιστό μπέικον σε 1 κομμάτι (από τον χασάπη), καθαρισμένο από τα εξωτερικά λίπη και κομμένο σε κύβους 0.5 εκατ.
2 κ.σ. βούτυρο
250 γραμ. λευκά μανιτάρια
12 -15 κοκκάρια (κρεμμυδάκια στιφάδου)
2-3 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. αλεύρι

Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

ΛΑΧΑΝΟΣΑΛΑΤΑ

Υλικά

  • 1/2 κιλό λάχανο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό λάχανο κόκκινο
  • 1 ξινόμηλο τριμμένο, με τη φλούδα
  • 1 ρόδι καθαρισμένο
  • 4 κ.σ. σταφίδα μαύρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • Για τη γέμιση
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. μπαλσάμικο
  • 1/2 πορτοκάλι (χυμός)
  • 1 κ.γλ. μουστάρδα 
  • 1 κ.γλ. μέλι


Εκτέλεση:

Πατατοσαλάτα µε αυγά

Μπορείτε να αξιοποιήσετε τα αυγά που σας περίσσεψαν από το πασχαλινό τραπέζι φτιάχνοντας αυτή την πεντανόστιμη και χορταστική πατατοσαλάτα. Σερβίρεται χλιαρή αλλά και κρύα. 

Υλικά:

  • 4 βραστά αυγά
  • 6 πατάτες βρασμένες με τη φλούδα τους
  • 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
  • 2 καρότα ψιλοκομμένα
  • ½ φλ. τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • ½ φλ. τσαγιού μαγιονέζα
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
Εκτέλεση:

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

Κατσικάκι με άγρια χόρτα

 


Υλικα
  • 1 κιλό κατσικάκι κομμένο σε μερίδες
  • 1½ κιλό άγρια χόρτα (γαλατσίδες, χριστάγκαθα, ζοχούς, καυκαλήθρες, πικρά και γλυκά χόρτα)
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2½ φλ. τσαγιού νερό ζεστό
  • 2 αυγά
  • 1 κ.γλ. αλάτι και
  • 1 κ.γλ. πιπέρι
  • 1 κ.σ. άνηθο
  • 2 κ.σ. μάραθο
  • 5 ίνες από άγριο κρόκο (το φθινόπωρο στα χωράφια της περιοχής του Πλωμαρίου φυτρώνει μόνο του κι έχει έντονο άρωμα)
  • 2 λεμόνια
Εκτεσεση:

Μαστέλο Σίφνου

Υλικά


  • 3 κιλά αρνί κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • κόκκινο κρασί (1 μπουκάλι για το πλύσιμο, 1 ποτήρι για τη συνταγή)
  • άνηθο μπόλικο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτελεση:

Σαρμάς

Yλικά

  • 1 (1.200-1.500 γραμμ.) συκωταριά
  • 1½ φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 αυγό (για τη γέμιση)
  • 4-5 μέτριες πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κρόκο αυγού για την επάλειψη
  • 1 μεγάλη μαντίλα ή μπόλια
Εκτελεση:

Κότα πιλάφι



Βρείτε μια χωριάτικη κότα ή ένα κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής και μαγειρέψτε το όπως σας το δίνω – να είστε σίγουροι ότι δεν θα μείνει ούτε κοκκαλάκι!

Υλικά

  • 1 κότα ελευθέρας βοσκής 1½ κιλό
  • 1/2 κιλό ρύζι Καρολίνα
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κλωνάρι σέλινο
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • αλάτι και πιπέρι
Εκτελεση:

Δευτέρα, 25 Απριλίου 2011

Πράσινη σαλάτα µε σπαράγγια και τραγανό προσούτο

Υλικά:

  • 1 ματσάκι ρόκα
  • 2 σαλάτες γαλλικές ή μαρούλι
  • 1 ματσάκι τρυφερά φρέσκα σπαράγγια
  • 6 φέτες προσούτο
  • 1 φλ. τσαγιού φλούδες παρμεζάνας
  • Για το ντρέσινγκ
  • 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2/3 φλ. τσαγιού χυμός λεμόνι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1½ κ.σ. αποξηραμένος βασιλικός
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
εκτελεση:

Σαλάτα µε ρόκα και φιλετάκια µοσχαριού

Υλικα:

  • 1 ματσάκι ρόκα
  • 200 γραμμ. φιλέτο μοσχαριού κομμένο σε μακρόστενες λωρίδες
  • 1 μαρούλι
  • 1 λόλα
  • 8 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1/2 φλ. τσαγ. φλούδες παρμεζάνας
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το ντρέσινγκ
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 σκ. σκόρδο λιωμένο
  • 1 πρέζα θυμάρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
Εκτελεση:

Μποξαδάκι του Αϊ-Γιωργιού

 

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχαράκι γάλακτος κομμένο σε μερίδες
  • 5 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 μεσαία κρεμμύδια τριμμένα
  • 5 φρέσκιες τριμμένες ντομάτες (1½ κιλό)
  • 2 κ.σ. πελτέ
  • 1 ποτήρι κρασιού γλυκό κρασί
  • νερό
  • 1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • πάπρικα
  • ροζ & πράσινους κόκκους πιπέρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λάδι για το τηγάνισμα
Εκτελεση:

Μπλατσαριά

 

Υλικά

  • 1½ κιλό διάφορα χόρτα
  • 1 κούπα καλαμποκάλευρο
  • ½ κιλό τυρί φέτα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • Για τη ζύμη
  • 3 κούπες καλαμποκάλευρο
  • 1 γιαούρτι
  • 1-2 αυγά
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • 1 ποτήρι γάλα
  • λίγο νερό, αν χρειαστεί 

Εκτελεση:

Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΑΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ.
ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΙΕΣ...
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

Τσουρεκι

Υλικά

  • 1 ποτήρι στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 ποτήρι βούτυρο
  • 2 ποτήρια ζάχαρη άχνη
  • 3 αυγά
  • 2 κουτ. γλ. σόδα
  • χυμό από 1 μικρό πορτοκάλι
  • μισή δόση μαχλέπι
  • αλεύρι για τσουρέκι, όσο πάρεi

     Εκτελεση:

Σπαγγέτι µε χταπόδι


Υπέροχη μακαρονάδα για ένα τραπέζι με φίλους, αλλά και για οικογενειακό σαρακοστιανό γεύμα.

  Υλικά

  • 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 συσκευασία ντοματάκια κον κασέ
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 500 γραμμ. σπαγγέτι

Χωριάτικα καρβέλια

Νόστιμο ψωμί με πολλά μυρωδικά! Ένα ψωμί που θα μπει στο εβδομαδιαίο μενού σας. Και μόνο η μυρωδιά του την ώρα που ψήνετε θα σας ανοίξει την όρεξη.

ΥΛΙΚΑ:
1.100 γραμμ αλεύρι (600 γραμμ. αλεύρι σκληρό Νo 1, 200 γραμμ. αλεύρι ολικής άλεσης, 300 γραμμ. αλεύρι 70 % Αμερικής – θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ)
1/2 κεσεδάκι (100 γραμμ) γιαούρτι πρόβειο με πέτσα
40 γραμμ. μαγιά νωπή (1 κύβο)
1 κ. σ. ζάχαρη
1½ κ. σ. αλάτι
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη σε καρεδάκια
1 κ. σ. μπούκοβο
1 κ. σ. ρίγανη
1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
2 κ. σ. σουσάμι
2 κ. σ. γλυκάνισο
χλιαρό νερό όσο σηκώσει, περίπου 1½ ποτήρι νερού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Λουκάνικα ψημένα με οινόπνευμα.



loukanika psimena-386.jpg

Υλικά για 4 άτομα
4 λουκάνικα χωριάτικα
λίγο οινόπνευμα φωτιστικό
2 λεμόνια
Εκτέλεση

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Σαλάτα με Γαρίδες και Πορτοκάλι



ΥΛΙΚΑ:
  • 1 kg  μεγάλες γαρίδες βρασμένες
  • 2 πορτοκάλια σε φέτες ψιλοκομμένες
  • τις καρδιές από 2 μαρούλια
Ντρέσιγκ:
  • 3-4 κλαδάκια βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 κ/γλ. σάλτσα βασιλικού
  • 1/4 κούπας χυμό λεμονιού
  • 1/4 κούπας λάδι
  • 1/4 κούπας λευκό κρασί
  • 1/2 κ/γλ. ζάχαρη
  • αλάτι , πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Μουσακάς


ΥΛΙΚΑ:
  • 1  1/2 kg μελιτζάνες
  • 700 γρ. κιμά
  • 1/2  φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 5 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 2 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1  1/2 φλ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
  • 2 κ/σ. βούτυρο
  • 3 κ/σ. ελαιόλαδο
  • 5 φλ. γάλα
  • 4 κ/σ. αλεύρι
  • αλάτι και άσπρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Γρήγορη τάρτα



Υλικά
Για μια ταρτιέρα 24 εκ.
1 φύλλο ζύμη κουρού
Για τη γέμιση
3 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 κ.σ. βούτυρο
3 αβγά ελαφρά χτυπημένα
1 ½ φλ.τσ. κρέμα γάλακτος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
8 φέτες ψιλοκομμένο ζαμπόν ή 2-3 λουκάνικα ψιλοκομμένα
1 ½ φλ.τσ. τριμμένο τυρί έμενταλ ή άλλο της αρεσκείας σας

Εκτέλεση

Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

ροζ ριζότο με φράουλες

 
3 Votes
syntagi risotto me fraoules
Αν το παρουσιάσετε χωρίς τις φραουλίτσες πάνω του, με εξαίρεση τους ιδιαιτέρως έμπειρους, ελάχιστοι θα καταλάβουν ότι το ροζ ριζότο έχει γίνει με  φράουλες. ‘Εκπληξη; Ω, ναι!  Ένα από τα ριζότο της νέας ιταλικής κουζίνας (nuova cucina) που αγαπούν οι νεότεροι και πιο περιπετειώδεις σεφ. Οι φράουλες δημιουργούν ένα απρόσμενα αλμυρό πιάτο καθώς του προσδίδουν άρωμα χωρίς την γλυκύτητα στην γεύση. Αισθητικά και γευστικά υπέροχο πιάτο, είναι το τέλειο ανοιξιάτικο ριζότο.


Yλικά (για 4 άτομα ως πρώτο πιάτο)
Brodo
5 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
Soffrito
3 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
1/3 φλ. τσαγιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6-8 φράουλες πολτοποιημένες (πουρέ)
1 φλ. λευκό κρασί ξηρό
Riso
1 1/2 φλ. τσαγιού Carnaroli ή Vialone ή Arborio ή Λαΐς Αgrino
Condimenti
2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο ή μασκαρπόνε
3 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
μερικές φράουλες για γαρνίρισμα

Εκτελεση:

Αρνί με κριθαράκι γιουβέτσι


Υλικά (4-6 άτομα)
1 κιλό ψαχνό αρνίσιο κρέας (σπάλα ξεκοκαλισμένη),
2 κρεμύδια σε φετάκια,
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,
1 κουταλιά ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη ή 1 κουταλάκι ξηρή,
2 ξυλαράκια κανέλα,
2 φύλλα δάφνης,
1/2 κουταλάκι σπόρους πιπεριού,
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κονσέρβα (400 γρ. περίπου) ψιλοκομμένες ντομάτες Pomilori,
2 φλ. ζωμό βοδινού ή λαχανικών (φτιαγμένο με ζεστό νερό και ένα κύβο ζώμου),
400 γρ. κριθαράκι (4/5 του πακέτου),
200 γρ. (1 κομμάτι) φέτα τριμένη με πιρούνι.
Εκτέλεση:

Black Forest



ΥΛΙΚΑ:
  • 250 γρ. βούτυρο, σε  κομμάτια
  • 1 κ/σ. στιγμιαίος καφές
  • 1  1/2 φλ. καυτό νερό
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομμάτια
  • 2 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 1  1/2 φλ. αλεύρι self raising
  • 1 φλ. αλεύρι
  • 1/4 γλ. κακάο σε σκόνη
  • 2 αυγά
  • 2 κ/γλ.  εσάνς βανίλιας
  • 600 ml κρέμα γάλακτος
  • 1/4 φλ.  κιρς (λικέρ κερασιού)
  • 2 κονσέρβες των 425 γρ. κεράσια στραγγισμένα και κομμένα στη μέση
  • φρέσκα κεράσια (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Φετουτσίνι με Ντομάτα

 
 
ΥΛΙΚΑ:
  • 1,5 kg ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες
  • 1 κ/σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 2 κ/σ. ντοματοπολτό
  • 1 κ/γλ. ζάχαρη
  • 1 κ/σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
  • 1 κ/σ. μαϊντανος ψιλοκομμένος
  • 500 γρ. φετουτσίνι


Σορμπέ Λεμόνι







Yλικα:
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. νερό
  • 1 φλ. φρέσκο χυμό λεμόνι (περίπου 3-4 λεμόνια)
  • 2 κ/γλ. ξύσμα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011

Πρασόπιτα Δυτικής Μακεδονίας

Υλικά (για ένα ταψί 25 x 33 εκατ. περίπου ή περίπου 10 κομμάτια φακέλλους)
3 μέτρια πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 ποτήρια νερό250 γραμ. φέτα, ψιλοτριμμένη
2 αβγά
1 κ.σ. αλεύρι
1 φλυτζανάκι (=1/3 φλυτζ.) γάλα
1/2 ματσάκι μαϊντανό (προαιρετικά)
4 φύλλα μεσαίου πάχους ή 6 λεπτότερα
3-4 κ.σ. άνηθο φρεσκο
τριμμένο πιπέρι
1/2 φλυτζ. περίπου ελαιόλαδο
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Κοτόπουλο με Θυμάρι και Ξύδι Βαλσάμικο



Υλικά:
1/3 φλιτζανιού αλεύρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
2 ολόκληρα στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλο και πέτσα, κομμένα στα δύο
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια κόκκινο κρεμμύδι σε φέτες
1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
2 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο
2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκα φύλλα θυμαριού ή 1/2 κουταλάκι αποξηραμένο

Οδηγίες:

Ντοματόσουπα



Υλικά:

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 μικρή πατάτα, ψιλοκομμένη

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1g ντομάτας, κατά προτίμηση πολύ ώριμες, περασμένες στον τρίφτη

1 φλιτζάνι φρέσκο γάλα

1 κύβο ζωμό λαχανικών

2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο

1/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος

1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα


Προετοιμασία:

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

Σαλάτα με Κοτόπουλο και Βινεκρέτ Πορτοκαλιού


Υλικά:
500γρ. στήθος κοτόπουλου ψημένο στην σχάρα, κομμένο σε λωρίδες
3 φλιτζάνια πράσινο μαρούλι χοντροκομμένο
2 φλιτζάνια κόκκινο μαρούλι, χοντροκομμένο
2 πορτοκάλια, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
1/2 φλιτζάνι πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
Βινεκρέτ:
Χυμός από 1 πορτοκάλι
2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι βαλσάμικο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Προετοιμασία:

Ρωσική Σαλάτα



Υλικά:
3 μέτριες πατάτες (βρασμένες)
3 μέτρια καρότα, κομμένα σε μικρούς κύβους
1/2 φλιτζάνι αρακάς (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένο)
1/2 φλιτζάνι φασολάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά, ψιλοκομμένη σε μικρούς κύβους
3 μέτρια αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
4 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Χυμό ενός λεμονιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα, σκόνη
Αλάτι και πιπέρι
Προετοιμασία:

Σαλάτα Κολσλοου (Coleslaw)

http://xs-recipes.com/wordpress/wp-content/uploads/2011/01/coleslaw.jpg


Υλικά:
7 φλιτζάνια λεπτοτριμμένο λάχανο (άσπρο)
1/2 φλιτζάνι τριμμένο καρότο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
Ντρέσσινγκ:
1/3 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι μαύρο πιπέρι, σκόνη
1/4 φλιτζανιού γάλα
1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα, επιλέξτε καλής ποιότητας
1/4 φλιτζανιού βουτυρόγαλα
1 1/2 κουταλιές της σούπας ξίδι, λευκό
2 1/2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού



Προετοιμασία:

Ελληνική Σαλάτα με Κριθαράκι


Υλικά:
Για το ντρέσσινγκ
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένο
3/4 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
3/4 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Ντιζόν
1/4 φλιτζανιού ξίδι
Για τη σαλάτα
1 1/2 φλιτζάνια κριθαράκι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
3 φλιτζάνια νερό
1/2 φλιτζάνι ντοματίνια κομμένα στην μέση
1 φλιτζάνι αγγουράκι ψιλοκομμένο
1/4 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 κόκκινη γλυκιά πιπεριά, ψιλοκομμένη
1/2 πράσινη γλυκιά πιπεριά, ψιλοκομμένη
1/2 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
5-10 πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια και μοιρασμένες


Προετοιμασία:

Fish and Chips (Τηγανιτό Ψάρι με Πατάτες)


Υλικά:
1 κιλό φιλέτα μπακαλιάρου (φρέσκα ή κατεψυγμένα), κομμένα σε μερίδες
1 φλιτζάνι μπίρα
1.5 φλιτζάνια αλεύρι (για τον χυλό)
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 μεγάλο αυγό (ελαφρά χτυπημένο)
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
3 πατάτες μέτριες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
Σπορέλαιο για τηγάνισμα

Προετοιμασία:

Λαβράκι Τεριγιάκι


Υλικά:
4 φιλέτα από λαβράκι (χωρίς κόκαλα)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/3 φλιτζανιού σάλτσα τεριγιάκι
1 κουταλιά της σούπας τριμμένο τζίντζερ
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προετοιμασία:
Το ψάρι δεν χρειάζεται περισσότερο από συνολικά 6-7 λεπτά για να ψηθεί για αυτό όλη η διαδικασία πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα.
Βάλτε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι (ή γουόκ) και αφήστε να ζεσταθεί σε ψηλή θερμοκρασία. Τοποθετήστε τα ψάρια στο τηγάνι (εάν δεν είναι αρκετά μεγάλο το τηγάνι για να χωρέσουν όλα τα φιλέτα ταυτόχρονα επαναλάβετε την διαδικασία). Προσθέστε το τζίντζερ, το αλάτι και το πιπέρι και γυρίστε τα φιλέτα. Αφήστε για 1-2 λεπτά και γυρίστε τα ψάρια ξανά. Περιχύστε τα φιλέτα με τη σάλτσα τεριγιάκι και ψήστε για ακόμα 2 λεπτά σε κάθε πλευρά.
Σερβίρετε τα ψάρια ενόσω ακόμα ζεστά με ρύζι. Καλή Όρεξη!

Σκανδιναβική Ψαρόσουπα

Υλικά:
1 κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
1 μεγάλη πατάτα, κομμένη σε χοντρούς κύβους
6 φλιτζάνια γάλα
4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
300γρ φιλέτο ψαριού (δικής σας επιλογή σας)
8-10 μέτριες γαρίδες, χωρίς κέλυφος και καθαρισμένες
μια χούφτα ψιλοκομμένο άνηθο
1/3 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι

Προετοιμασία:

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

Μωσαικο Νηστισιμο



Υλικά:
3 κουτιά (450γρ.) μπισκότα morning coffee ή άλλα νηστίσιμα (σκέτα)
1 φλιτζάνι φυτικό βούτυρο
1 φλιτζάνι γάλα σόγιας
1 φλιτζάνι νερό
10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 βανίλιες (φακελάκια)
1/3 φλιτζανάκι καφέ κονιάκ
8 κουταλιές της σούπας κακάο
8 κουταλιές της σούπας drinking chocolate της Cadbury

Προετοιμασία:

Σοκολατόπιτα του Jamie Oliver


Υλικά:
200γρ καλής ποιότητας σοκολάτα κουβερτούρα (70% κακάο)
175γρ βούτυρο, συν επιπλέον για επάλειψη του ταψιού
120γρ μαλακή καστανή ζάχαρη
100γρ αμύγδαλα, καθαρισμένα χωρίς φύλο
2 κουταλιές της σούπας κακάο, σκόνη
Μια πρέζα αλάτι
4 μεγάλα αυγά, κατά προτίμηση ελεύθερης βοσκής ή βιολογικής
150γρ αλεύρι σελφ ραισινγκ
100γρ φοντάν (fudge) σοκολάτας
Κρέμα γάλακτος ή παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα

Προετοιμασία:

Μπισκοτα Σοκολατας του Jamie Oliver


Υλικά:
140γρ βούτυρο
140γρ άχνη ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
255γρ αλεύρι σελφ ραισινγκ
30γρ κακάο. σκόνη
30 τετραγωνάκια σοκολατα (γάλακτος, λευκή ή απλή)

Προετοιμασία:

Γευστικότατη Ομελέτα Φούρνου


Υλικά:

10 φέτες άσπρο ψωμί, κομμένες σε κύβους
1/2kg τυρί τσένταρ, τριμμένο
1 φλιτζάνι ζαμπόν, κομμένο σε κύβους
8 αυγά
2 φλιτζάνια γάλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο πράσινο φρέσκο κρεμμύδι
Βούτυρο

Οδηγίες:

Γευστικότατη Ομελέτα με Μανιτάρια και Μπέικον


Υλικά:
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, ανάλατο
1 φλιτζάνι φρέσκα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
5 μεγάλα αυγά
1/3 φλιτζανιού φρέσκο γάλα
2-3 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζάνιού πράσινο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Προετοιμασία:

Αρωματισμένη Ομελέτα Φούρνου με Ζαμπόν και Τσένταρ

Υλικά:
12 αυγά
1/2 φλιτζάνι ζαμπόν ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι τυρί τσένταρ, τριμμένο
2 κουταλιές ανάμικτα φρέσκα αρωματικά βότανα (πχ βασιλικό, ρίγανη και σχοινόπρασο), ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Προετοιμασία:

Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

Φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα


Υλικά:
4 χούφτες μαυρομάτικα φασόλια
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
2 φλιτζάνια αγγουράκια καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
2/3 του φλιτζανιού κόκκινη γλυκιά πιπεριά
1/4 του φλιτζανιού ελιές κομμένες σε φέτες
1/2 φλιτζάνι λιωμένη φέτα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι

Οδηγίες:

Τηγανιτά Κρεμμύδια (Onion Rings)

Υλικά:

3 μεγάλα κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες
1 1/3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας σπορέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Αρκετό νερό για ένα απαλό χυλό
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
Για την Γλυκόξινη Σάλτσα:
1/3 φλιτζανιού λευκό ξίδι ή ξύδι ρυζιού
4 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας
2 κουταλάκια του γλυκού κορνφλάουρ διαλυμένα με 4 κουταλάκια του γλυκού νερού

Προετοιμασία:

Τηγανιτά Μανιτάρια με Μπύρα και Κάρυ


Υλικά:
600γρ άσπρα μανιτάρια (επιλέξτε μικρά και ισομεγέθη)
1.5 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ σε σκόνη
1.5 φλιτζάνια μπίρα
1 μεγάλο αυγό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, σκόνη
3 φλιτζάνια τριμμένη φρυγανιά
Σπορέλαιο για τηγάνισμα

Γευστικοτατος Χαλβας Σιμιγδαλενιος


Υλικά:
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι, ψιλό
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
2.5 φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι αμύγδαλα καβουρντισμένα, ψιλοκομμένα
1 φλούδα λεμονιού
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 κουτάλι της σούπας κανέλα
1 ξυλάκι κανέλας

Προετοιμασία:

Μελιτζάνα ψητή με σάλτσα

 Υλικα:
1 μελιτζάνα μετρίου μεγέθους (φλάσκες)
1 ντομάτα μεγάλη φρέσκια
1/2 πιπεριά πράσινη
Λίγο μαϊντανό
Λίγο βασιλικό
2 σκελίδες σκόρδο (εάν θέλετε προσθέτετε και 1 κρεμμύδι φρέσκο)
Αλάτι – πιπέρι
Λίγο ανθότυρο τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας λάδι

Εκτελαση:

Μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα

Μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα 

Μια συνταγή για πλούσια και χορταστική σαλάτα με χορταρικά και φασόλια μαυρομάτικα. Μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες νηστίσιμο γεύμα.



Υλικά:
Φασόλια μαυρομάτικα: 250 γρ.
Χοντροκομμένο μαρούλι: 1 μικρό
Ψιλοκομμένα πράσινα κρεμμύδια: 3 μέτρια
Ψιλοκομμένο μαϊντανό: 1/3 κούπας
Ψιλοκομμένο άνηθο: 1/3 κούπας
Ελιές: 10 - 12 μαύρες
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
Χυμό λεμονιού: από 1 λεμόνι
Ελαιόλαδο: 1/2 κούπα

Οδηγίες: